Op de hoogte blijven van het corona nieuws?

Lees meer

Wageningen staat bol van activiteiten 75 jaar vrijheid

19 January 2020, 18:20

Op 5 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat in Wageningen de capitulatie werd ondertekend. Reden voor de Stad der Bevrijding om daar in 2020 uitgebreid bij stil te staan. Op 20 februari, 75 dagen voor 5 mei, vindt de aftrap plaats waarna tot in elk geval 1 september tal van speciale activiteiten plaatsvinden. Op deze dag is het 75 jaar geleden dat Wageningers naar hun huizen konden terugkeren na de evacuatie tijdens de oorlog.

 De focus in het jubileumjaar en de jaren daarna ligt op het thema vrijheid, in de breedste zin van het woord met het thema ‘Jij maakt het verschil’. Voorafgaand aan 5 mei wordt dit thema ook alom zichtbaar in de stad. Iedereen wordt opgeroepen om de stad te helpen versieren en de speciale jubileumvlag uit te hangen zodat de stad vrijheid ‘ademt’.

Aftrap 20 februari

De aftrap van het jubileumprogramma vindt plaats op donderdag 20 februari a.s. en bestaat uit een speciale performance ‘Vannacht naar dag’ bij zonsopkomst in het stadhuis. Daarna wordt de jubileumvlag gehesen voor de hoofdingang van het stadhuis. Om 18.00 uur neemt een Wageningse/ Gelderse delegatie deel aan de zogenaamde Sunset March in Nijmegen. Een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Daar neemt Wageningen symbolisch het stokje over van Nijmegen om in het kader van ‘Gelderland Herdenkt’ 75 jaar vrijheid op grootse wijze te herdenken en te vieren. 

Onthulling Levenslicht 

Voorafgaand aan de officiële aftrap vindt de onthulling plaats van het tijdelijke Holocaust monument ‘Levenslicht’ op zondag 26 januari a.s. Dit vindt plaats om 19.00 uur aan de Walstraat tegenover het Joods monument; de plek waar een steen ons herinnert aan de synagoge die daar tot de meidagen van 1940 stond.

Programma 

Voorafgaand aan 4 en 5 mei, maar ook nog daarna, vinden tal van jubileumactiviteiten plaats. Ook gaan burgemeester Geert van Rumund en wethouder Lara de Brito langs de basisscholen om gastlessen over 75 jaar vrijheid te geven. Houd het programma in de gaten en/of volg het nieuws op twitter of instagram.

4 en 5 mei 

De dagen 4 en 5 mei worden dit jaar extra speciaal. In de nacht van 4 mei op mei wordt niet alleen het Bevrijdingsvuur ontstoken en de Nationale Bevrijdingsvuurestafette gelopen; dit jaar wordt het voorafgegaan door een multimediaal spektakel bij Hotel De Wereld. Op 5 mei is iedereen weer welkom op het jaarlijkse Bevrijdingsevenement. Die dag ontvangt Wageningen, onder meer veteranen en pelotons uit de geallieerde landen, brengen ‘verschilmakers’ hun boodschap en vindt een internationaal Vrijheidsontbijt plaats. In de dagen voorafgaand aan en na het Bevrijdingsevenement kun je bovendien speciale vrijheidscolleges en/of een Freedom filmfestival bezoeken.

Steun voor initiatieven

De gemeente Wageningen heeft 25.000 euro beschikbaar gesteld om initiatieven te ondersteunen die aansluiten bij de viering van dit jubileumjaar. Meer informatie is beschikbaar bij Karianne Radstake, projectleider, (0317) 49 27 61.

Gelderland Herdenkt

Van september 2019 tot mei 2020 herdenkt Nederland 9 maanden lang de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven en samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. In heel Gelderland wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen van toen onder de noemer Gelderland Herdenkt. De jubileumactiviteiten in Wageningen maken hier deel van uit. Weten wat er nog meer in Gelderland georganiseerd wordt rondom het jubileum? Kijk op www.gelderlandherdenkt.nl.

Naar het nieuwsoverzicht