Op de hoogte blijven van het corona nieuws?

Lees meer

De Bevrijdingsvuur- ceremonie & estafette 2019

29 March 2019, 16:19

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld.

De Bevrijdingsvuurceremonie start om 23.30 uur. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het All For One Choir. Na de ceremonie overhandigt de Engelse veteraan en bevrijder Ray Lord het Bevrijdingsvuur aan burgemeester van Wageningen: Geert van Rumund. Van Rumund zal om middernacht het Bevrijdingsvuur ontsteken op het 5 Mei plein. Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in de vuurschaal symboliseert de overgang van herdenken naar vieren.

Aansluitend ontvangen vele atleten het Bevrijdingsvuur uit handen van de burgemeester. Tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette verspreiden zij, als start van Bevrijdingsdag, het Bevrijdingsvuur en de vrijheidsboodschap over heel Nederland. Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente. De eerste lopers vertrekken naar Almere in Flevoland, waar de start plaatsvindt van de Nationale Viering van de Bevrijding.

Naar het nieuwsoverzicht