Op de hoogte blijven van het corona nieuws?

Lees meer

Nationale Herdenking Capitulaties 1945 & Bevrijdingsdefilé 2019

29 March 2019, 16:19

De Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op het 5 Mei plein is de kern van Bevrijdingsdag. Op dat moment worden de offers van de geallieerden voor de bevrijding van Nederland herdacht. Tijdens de plechtigheid zullen vertegenwoordigers van de geallieerde landen hun respect tonen voor de gevallenen tijdens het vlaggen protocol.

Om 15.30 uur start het traditionele Bevrijdingsdefilé. In het defilé nemen 1500 oud-strijders, oude en jonge veteranen en militaire erfopvolgers deel als eerbetoon aan de bevrijders. Hierin worden ze begeleid door vele binnen- en buitenlandse muziekkorpsen, maar ook door actief dienende militairen en ruim 40 historische militaire voertuigen.

Dit jaar wordt het Bevrijdingsdefilé, net zoals vorig jaar, geformeerd vanaf de ingang van het Belmonte Arboretum en loopt via de generaal Foulkesweg, het 5 Mei plein, Stationsstraat, de Stadsbrink, Ritzema Bosweg tot de kruising met de Diedenweg. De voertuigen rijden via de rotonde bij stadion De Wageningse Berg terug naar het Belmonte Arboretum. De lopende deelnemers gaan via de Diedenweg terug naar het Belmonte Arboretum.

Het Bevrijdingsdefilé wordt afgenomen door de minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten. Zij zal ook een toespraak houden tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en het Foulkes Festival bezoeken.
Ook viceminister-president en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge is aanwezig bij de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en het Bevrijdingsdefilé. Hierna zal hij een korte speech houden op het hoofdpodium tijdens het 5voor5 moment (16.55 uur).

Naar het nieuwsoverzicht