Op de hoogte blijven van het corona nieuws?

Lees meer

Vrijheidscollege: Ronald Giphart

19 March 2019, 13:19

Dinsdag 16 april 2019 om 20.00 uur in de bblthk Wageningen

Schrijver Ronald Giphart (1965) heeft sinds zijn beroemde debuut ‘Ik ook van jou’ (1992) een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Zijn boeken beleven herdruk op herdruk en staan met een miljoen exemplaren in boekenkasten over het hele land. ‘Ik ook van jou, Phileine zegt sorry’ en ‘Ik omhels je met duizend armen’ werden met veel succes verfilmd. Daarnaast is hij ook een echt podiumdier. Hij heeft menig theater in Nederland onveilig gemaakt tijdens zijn optredens onder andere samen met Bart Chabot. Giphart gaat graag culinaire en literaire experimenten aan. Zo schreef hij in 2017 een stuk tekst samen met een robot met daarin de onheilspellende zin: “Gaan wij Aardlingen in vrijheid de tweeëntwintigste eeuw halen?”

Over zijn Vrijheidscollege
Ronald richt zich in zijn college op het studentenverzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2003 was Ronald Giphart ver op weg met de studie voor een roman over het studentenverzet in Utrecht. Zijn aantekeningen en zijn laptop werden gestolen. De roman kwam er niet. Toch bleef het thema hem boeien. Het verzet van studenten in Utrecht was namelijk veel groter dan in andere universiteitssteden in Nederland. De Universiteit Utrecht bleef, in tegenstelling tot andere universiteiten in het land, open tot 1943. Er waren studenten en professoren die zich aanpasten aan de eisen van de bezetter, maar sommigen waren ook opstandig. Buiten het beeld van de Duitsers organiseerden studenten diverse verzetsdaden. Eén van de bekendste verzetshelden is Frits Iordens, die onder andere ruim 400 Joodse kinderen redde. Ook verzetsuitgeverij De Bezige Bij was een initiatief van Utrechtse studenten. Giphart gaat, tijdens zijn vrijheidscollege, in op het ontstaan, de rol en de werkwijze van deze jonge verzetshelden. En hoe het is afgelopen.


In de aanloop naar en op 5 mei worden in heel Nederland ruim 40 Vrijheidscolleges gegeven door verschillende sprekers. De Vrijheidscolleges vinden voor de 7e keer plaats en worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bevrijdingsfestivals en hun regionale partners. Iedere spreker deelt in een college zijn of haar eigen visie op vrijheid. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Inspiratiebronnen voor de colleges zijn nog steeds de ‘Four Freedoms’ die de Amerikaanse President Franklin D. Roosevelt in 1941 formuleerde: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst. Ook het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ‘In vrijheid kiezen’ komt terug in de colleges. 

 

Reserveer nu!

Naar het nieuwsoverzicht