Op de hoogte blijven van het corona nieuws?

Lees meer

BEVRIJDINGSFESTIVALS HALEN EU NAAR NL

06 March 2019, 20:19

Op 23 mei 2019 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Het thema van de Bevrijdingsfestivals dit jaar is: ‘In vrijheid kiezen’. Tijdens de veertien Bevrijdingsfestivals op zondag 5 mei komen de ongeveer 1 miljoen festivalbezoekers alles te weten over de geschiedenis van de Europese Unie, nut en noodzaak van Europese samenwerking, de betekenis van Europa voor hun eigen regio, de verschillende politieke partijen waarop kan worden gestemd én muziek uit de verschillende lidstaten.

European Village

Op alle Bevrijdingsfestivals komt op 5 mei een ‘European Village’, waar de aandacht vol op de naderende verkiezingen ligt. Ook is een informatieve expositie te zien over de geschiedenis van de Europese Unie. Bezoekers kunnen zich ter plekke aanmelden voor de campagne ´Ik stem deze keer´en blijven daarmee op de hoogte van alle ontwikkelingen. In de European Villages informeren de verschillende politieke partijen de festivalgangers over hun standpunten. Verder komen er op alle Bevrijdingsfestivals minidebatten tussen kandidaten voor het Europarlement.

 

Europese acts op alle festivals

Op zondag 5 mei treden op alle Bevrijdingsfestivals één of meerdere artiesten uit verschillende Europese lidstaten op. De deelnemende acts zijn: Aephanemer uit Frankrijk (Kabaal am Gemaal), Borka Balogh uit Hongarije (Sena Performers Stage), Candle Bags uit Belgie (Sena Performers Stage), C'esco e Misicanti di Brahma uit Italië (Sena Performers Stage), Gato Preto uit Duitsland (Salverdaplein), Kel Assouf uit België (Salverdaplein) en Tropical Kamel uit Duitsland (Salverdaplein). 

 

Geschiedenis

Sinds 1980 zijn er Bevrijdingsfestivals in Haarlem, Amsterdam en Wageningen. In 1990 werd 5 mei een officiële feestdag en ontstond het plan om in alle provincies een Bevrijdingsfestival te organiseren. In 1994 is dit gerealiseerd en sindsdien heeft iedere provincie een eigen Bevrijdingsfestival. De Bevrijdingsfestivals zijn uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke eendaagse culturele evenement van Nederland. In iedere provincie, de hoofdstad Amsterdam en de hofstad Den Haag vieren jaarlijks een miljoen mensen de vrijheid en wordt er stilgestaan bij vrijheid en onvrijheid in de rest van de wereld.

Meer informatie: www.bevrijdingsfestivals.nl

Het Europese Parlement is het enige orgaan waarop de inwoners van de Europese lidstaten direct invloed kunnen uitoefenen. De Europese Unie ontstond als reactie op de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. In 1950 verenigde een aantal Europese landen zich om te zorgen voor een blijvende vrede. Met succes! In 2012 ontving de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede. De succesvolle inzet voor vrede, verzoening, democratie en mensenrechten was volgens het Nobelcomité de belangrijkste prestatie van de EU.

Meer informatie: www.ikstemdezekeer.eu

Naar het nieuwsoverzicht