Sprekers Vrijheidscolleges 2018

Jan Terlouw, Tinkebell en Herman Pleij zijn de sprekers van de Vrijheidscolleges 2018 in Wageningen. In de aanloop naar en op 5 mei geven zij een college in De bblthk. Iedere spreker gaat in op de in 1941 door Franklin D. Roosevelt geformuleerde Four Freedoms: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek.

Vrijheidscolleges wil aan de hand van de Four Freedoms een bijdrage leveren aan het debat over vrijheid en actuele onderwerpen agenderen. Verleden en heden worden hierbij nadrukkelijk aan elkaar gekoppeld. Jan Terlouw spreekt over het belang van leven in een rechtsstaat. Als tiener maakte hij de Tweede Wereldoorlog bewust mee en ervoer hij wat het betekent tijdelijk niet in een rechtsstaat te leven. In zijn Vrijheidscollege refereert hij aan deze tijd en de invloed daarvan op de onze.

Spreker:         Herman Pleij
Datum:           dinsdag 17 april 2018
Locatie:          De bblthk
Hoe vrij mag een mening zijn? Dat is de vraag die Herman Pleij opwerpt in zijn Vrijheidscollege. Als emeritus hoogleraar Historische letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, heeft hij een bijzondere belangstelling voor de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen.

Spreker:         Tinkebell
Datum:           dinsdag 24 april 2018
Locatie:          De bblthk
Tinkebell beschouwt haar hele leven als kunstproject. Zij vraagt zich af of je volledige vrijheid laat bepalen door een overheersend gevoel van angst. Wat als die angst je denken, spreken en handelen dusdanig beïnvloedt dat je júist een gevaarlijke situatie voor jezelf of voor anderen creëert? Ben je dan wel vrij?

Spreker:         Jan Terlouw
Datum:           zaterdag 5 mei 2018
Locatie:         De bblthk
Jan Terlouw is schrijver en oud-politicus. Naast zijn politieke carrière, schreef Jan Terlouw met veel succes kinderboeken: ‘Koning van Katoren’ (Gouden Griffel en verfilmd), ‘Briefgeheim’ en ‘Oorlogswinter’ (verfilmd) zijn de bekendste.  Ook schreef Terlouw met zijn dochter Sanne detectives. Eind 2016 hield hij in het tv-programma De Wereld Draait Door een bewogen pleidooi voor meer onderling vertrouwen, zijn ‘touwtje uit de brievenbus’ maakt veel indruk.

De toegang voor deze Vrijheidscolleges is gratis. Reserveren kan vanaf 1 maart via vrijheidscolleges.nl.