Thema-activiteiten

Het Bevrijdingsfestival Gelderland is niet zomaar een muziekfestival. De organisatie wil bezoekers stimuleren om meer na te denken waarom Nederland op 5 mei feest viert en wat de waarde van vrijheid is. Om dit te bewerkstelligen worden – naast de muziekpodia – zogenaamde thema-activiteiten gerealiseerd. De doelstelling is om door middel van een thema-activiteit de bezoeker bewust(er) te laten worden van het belang van vrede, vrijheid, veiligheid en mensenrechten in het verleden en de toekomst. Juist in een klimaat van verharding, desintegratie en terreurdreiging is het dus heel belangrijk dat mensen minstens één keer per jaar stilstaan bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog.
 
Alle thema-activiteiten staan in het teken van het thema van 2017 ‘Geef vrijheid door’ met als invalshoek ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’.
 

Thema-avond voorpremière Django (3 mei)

Tijd: 3 mei 2017 vanaf 20.00 uur
Locatie: Heerenstraattheater Wageningen

 

In samenwerking met het Heerenstraat Theater wordt op 3 mei een thema-avond in het kader van Django Reinhardt georganiseerd.

Na een inleiding van Georg Lankester zal de voorpremière van de Film Django starten. 

 

Programma

  • inleiding door Georg Lankester
  • voorpremière van Django
  • optreden van Wageningse studenten zigeuner kapel Malac Banda 

Inleiding

Georg Lankester is gespecialiseerd in vroegere franse jazz en Django Reinhardt in het bijzonder. Daarnaast is hij mede-oprichter van hot club de France – Nederland. Een stichting die zich richt zich op het bekend houden en maken van gypsy jazz muziek in Nederland.

 

Vertoning: Django (voorpremière) 

1943, het door nazi-Duitsland bezette parijs. De briljante, zorgeloze jazzgitarist Django Reinhardt is op het hoogtepunt van zijn roem en speelt in de grootste zalen van de stad. Ondertussen lijden zijn zigeuner-broeders door heel europa onder de toenemende vervolging. Wanneer hij door de nazi’s gedwongen wordt om op tournee naar Duitsland te gaan, ziet hij geen andere uitweg dan om te vluchten...

 

Optreden van WSZK Malac Banda

De Wageningse studenten zigeuner kapel Malac Banda zorgt voor de muzikale omlijsting. Malac Banda is één van de drie unieke studenten zigeuner bands van Nederland. De band begon in 1964 met een aantal mannen met een passie voor Hongaarse volksmuziek. Nu, 53 jaar later, is de band uitgegroeid tot een ware familie met maar één passie: muziek maken. 

 

Kaarten kosten € 10,- (65+ € 9,- en student € 8,-)

 


Opening Bevrijdingsfestival Gelderland

Tijd: 12.15 uur
Locatie: Hoofdpodium terrein Duivendaal

 

Op het hoofdpodium wordt door diverse personen gesproken, staan we stil bij onze vrijheid en bij degene die niet in vrijheid leven. De opening zal vormgegeven worden door een veteraan genaamd Ray Lord, Diggy Dex, jongeren uit een AZC, leden van atletiekvereniging Pallas ’67 en uiteraard de spreker, Admiraal Oosterbroek.

 


5 voor 5 moment 

Tijd: 16.55 uur
Locatie: Hoofdpodium terrein Duivendaal
 

Om 5 minuten voor 5 staan we met alle Bevrijdingsfestival-bezoekers in het land, bijna één miljoen mensen, 5 minuten stil bij onze vrijheid. Bij het idee dat we in vrijheid een feest kunnen vieren en dat we dat in het hele land aan het doen zijn. Maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Vanaf het hoofdpodium op elk Bevrijdingsfestival word je meegenomen in dit symbolische moment. Doe mee, en zorg dat je om 5 voor 5 bij het hoofdpodium bent.


 Laat zien dat jij vrijheid door geeft, stuur een selfie op jouw Bevrijdingsfestival naar twitter: #5voor5, facebook: www.facebook.com/5voor5, of per telefoon naar 06 1419 5555. Misschien kom jij tijdens 5voor5 voorbij op het scherm. Doe mee en geef vrijheid door!

 

 


Escape Room

Tijd: 13.00 - 18.00 uur
Locatie: Hoogstraat 105, Wageningen

 

In samenwerking met Clocked-Up Escape Room Arnhem is een speciale 10-minuten Vrijheid Escape Room ontwikkeld.

Het fenomeen ‘Escape Room’ bestaat al vele jaren, maar dan als spel wat online gespeeld wordt. De Escape Room als levensechte ervaring is echter de laatste tijd in een stroomversnelling geraakt en heeft zijn populariteit overal ter wereld bewezen. Spelers worden fysiek in een ruimte opgesloten welke is ingericht als spelkamer. Dit betekent dat overal in deze ruimte aanwijzingen, puzzels en verwijzingen liggen die spelers verder helpen om het enige doel te bereiken. Ontsnappen.

 

Deze speciale escape room is ontwikkeld in het kader van de thema’s Vrede, Vrijheid en Veiligheid en de spelelementen zijn hierop aangepast. 

 

De escape room is te spelen voor €10,- per spel (opbrengsten gaan naar Wageningen45) voor maximaal 5/6 personen. Onder de groepen die weten te ontsnappen binnen de gestelde tijd wordt een gratis spel bij Clocked-Up in Arnhem verloot.

 


VR-stand Liberation Route

Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Locatie: Museum de Casteelse Poort, Bowlespark 1A

 

In samenwerking met Museum de Casteelse Poort kunt u tussen 22 april en 5 mei de Gelderse bevrijdingsroute in Virtual Reality beleven. In Museum de Casteelse Poort staat dan namelijk de Virtual Reality Stand van Liberation Route Europe. Belangstellenden kunnen hier plaatsnemen in een stoel en de app bekijken met speciale brillen. Hiermee belandt u in een oorlogslandschap waar getuigenissen van soldaten en burgers over de Tweede Wereldoorlog in Gelderland gehoord kunnen worden. Zo treedt u in de voetsporen van de geallieerden uit 1945.


 Op 5 mei is de Virtual Reality Stand gratis te bezoeken. U kunt dan namelijk voor niets een bezoek brengen aan museum de Casteelse Poort. U vindt het museum  op Bowlespark 1A in Wageningen. 

 

  

 


Wereldkeuken

Tijd: 12.00 – 17.00 uur
Locatie: Torckpark, Wageningen
 

In samenwerking met de Wereldkeuken Arnhem is in het Torckpark een thema-activiteit, genaamd de ‘Wereldkeuken’, vormgegeven. 
De Wereldkeuken Arnhem is een onderdeel van Driestroom en is een maatschappelijke onderneming die kansen wil bieden aan inwoners uit Arnhem op het gebied van participatie en toeleiding naar het werk.

In het Torckpark zullen zij gerechten serveren, gerelateerd aan diverse culturen, namelijk Thais, Afghaans, Turks, en Frans.

 

Algemeen
De Wereldkeuken is een plek waar mensen van alle nationaliteiten werkzaam zijn en waar we ook graag mensen van alle nationaliteiten als gast ontvangen. Het is een aantrekkelijk en kleurrijk restaurant voor alle inwoners uit Arnhem en omgeving. Ontmoeting staat centraal. In het restaurant kan gegeten worden voor een redelijke prijs en daarnaast kunnen maaltijden afgehaald worden. De Wereldkeuken is een maatschappelijke onderneming die kansen wil bieden voor inwoners uit Arnhem op het gebied van participatie en toeleiding naar werk.

 


Ligging
De Wereldkeuken ligt in Klarendal, ongeveer een kilometer van Arnhem Centraal en op loopafstand van het centrum 

van Arnhem. 

 


Begeleiding en activiteiten
In dit multiculturele restaurant werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze werken in de bediening of in de keuken.  Persoonlijke ontwikkeling staat voorop, en ze worden begeleid daar waar nodig is. De Wereldkeuken is het opstapje naar een baan. Hier doet men ervaring op en wordt de overstap naar een vaste baan gemakkelijker.
Naast het restaurant beheert de Wereldkeuken ook nog een moestuin. De moestuin wordt ook onderhouden door cliënten van Driestroom samen met omwonenden.

 


Driestroom
Driestroom biedt zorg en ondersteuning aan mensen met en zonder handicap. Ze geloven in onbeperkt meedoen. Op je eigen niveau en in je eigen tempo. Cliënten doen zoveel mogelijk mee in de maatschappij. Met wonen, met leren en met werken. De begeleiding en ondersteuning zijn dan ook gericht op ontwikkeling. Men weet dat persoonlijke groei bijdraagt aan alledaags geluk. En dat is waar ze zich elke dag voor inzetten. In samenwerking met interessante partijen en dankzij de hulp van vrijwilligers realiseren ze prachtige projecten. 

 

 

Onderstaand de gerechten:

  • Afghaanse kip met rijst;
  • Tuks broodje met hummes, gegrilde groente en knoflooksaus;
  • Thaisenoedels gerecht met gamba’s, roerbakgroente en Teriyakisaus;
  • Franse kipsteak (Geroosterd) met zuurkool en Parissaus.

 


Expositie Cartoon movement 

Tijd: 12.00 – 00.00 uur
Locatie: Binnenstad Wageningen
 
Op 5 mei hangen op verschillende locaties in de stad doeken van het wereldwijde collaboratie platform voor redactionele cartoons en comics journalistiek, Cartoon Movement. Deze Cartoons werpen een scherpe blik op de actualiteiten. De vrijheid staat onder druk, ook vandaag de dag. Als gevolg van conflicten in landen als Syrië, Afghanistan en Eritrea zijn miljoenen mensen op de vlucht. Ze zoeken in Europa en dus ook in Nederland veiligheid en vrijheid. De opvang van zoveel mensen roept soms gevoelens op van onzekerheid en ons voor nieuwe uitdagingen. De aanslagen in Parijs onderstrepen nog eens hoe belangrijk de waarde en betekenis van vrijheid, democratie en rechtstaat zijn. Laat je inspireren en Geef de Vrijheid door.

 

    

 


Plantsoen van de Vrijheid

Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Locatie: Plantsoen, Wageningen
 

Het plantsoen van de Vrijheid is ingericht om op interactieve wijze aandacht te vragen voor verschillende projecten van ideële organisaties. 

 

Zie hier alles over Plantsoen van de Vrijheid.

 


Speeddaten met Veteranen – Veteraneninstituut

Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Locatie: Plantsoen, Wageningen

 

Het Veteraneninstituut is uitvoerder van een belangrijk deel van het Nederlandse veteranenbeleid. Het instituut biedt via het Veteranenloket toegang tot zorg voor en dienstverlening aan Nederlandse veteranen, dienstslachtoffers en hun gezinsleden. Daarnaast speelt het Veteraneninstituut een belangrijke rol in het uitdragen en stimuleren van maatschappelijke waardering voor de prestaties die veteranen in opdracht van politiek en samenleving hebben geleverd en voor de offers die daarbij werden gebracht. Ook verwerft en verspreidt het instituut kennis over onderwerpen die voor veteranen van belang zijn en bevordert het wetenschappelijk onderzoek hiernaar.

 

Veteranen zetten zich sinds jaar en dag wereldwijd in voor vrede, veiligheid en vrijheid. Zij zijn in gebieden geweest waar géén vrijheid was. De ervaringen die zij hebben opgedaan tijdens een oorlog of vredesoperatie kunnen heel ingrijpend zijn. Nieuwsgierig naar de ervaringen van veteranen? Zin in een leuk gesprek mét inhoud? Kom speeddaten in de tent van het Veteraneninstituut.