Divers Bevrijdingsfestival zonder dancepodium

07-04-2016

 

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft besloten om in 2016 geen Dance-podium te organiseren tijdens het Bevrijdingsfestival in Wageningen. Dit besluit is genomen na uitvoerige gesprekken met de gemeente, ondernemers, de veiligheidsdiensten en de eigenaar van de terreinen, de Wageningen Universiteit. De belangrijkste redenen voor de beslissing is de beperkte beschikbare ruimte en de te waarborgen veiligheid van het evenement. Wageningen45 wil geen concessies doen op het gebied van veiligheid en heeft daarom de moeilijke beslissing genomen om ‘DanceSquare’ te laten vervallen. De stichting vindt het een gemis, maar biedt alsnog een divers programma.

 

Wegens toenemende kosten voor veiligheid, ruimtelijke en financiële redenen was de organisatie van het Bevrijdingsfestival Wageningen genoodzaakt om een plan te ontwikkelen waarbij het hoofdpodium verplaatst wordt. In het voortraject zijn zorgvuldige afwegingen gemaakt en is besloten om het hoofdpodium te verplaatsen naar het terrein waar ook het Dance-podium ‘DanceSquare’ was.

 

Bij de verdere uitwerking van de plannen is uitvoerig overleg gevoerd met alle betrokken partijen, zoals de gemeente Wageningen, Wageningen Universiteit en ondernemers. Uit veiligheidsredenen is ook onderzoek gedaan naar alternatieve locatie voor DanceSquare. Na afweging van alle aspecten en belangen moest de stichting het besluit nemen om dit jaar geen dancepodium te organiseren en voorrang te geven aan het hoofdpodium. Met alle betrokken van DanceSquare is contact gelegd over de afhandeling van contracten.

 

Dit is voor de organisatie een zwaar besluit, omdat Wageningen45 hecht aan een divers evenement met betrokkenheid van alle doelgroepen uit de samenleving. Desondanks staat in de Stad der Bevrijding op 5 mei een ruim aanbod van alle muziekstijlen op 15 verschillende podia. De Ambassadeurs van de Vrijheid Sunnery James en Ryan Marciano zijn bekende DJ’s en staan als helikopter-act van 2016 op het hoofdpodium. Daarnaast heeft het Bevrijdingsevenement weer een kinderfestival, het Bevrijdingsdefilé van veteranen, een fly past van historische voertuigen, het Foulkes Festival met exposities van musea, optredens van muziekkorpsen en presentaties van re-enactmentgroepen. Wageningen staat weer voor een bruisende viering van de vrijheid. 

 

Het eerdere nieuwsbericht over de verplaatsing van het hoofdpodium staat hier.