Douwe Bob op Bevrijdingsfestival Gelderland

04-03-2014

Ambassadeur van de Vrijheid, Douwe Bob, komt op 5 mei langs in Wageningen. Hij vindt het een eer om Ambassadeur van de Vrijheid te zijn. Maar de beladenheid van deze eervolle functie voelt voor hem als een grote verantwoordelijkheid. Douwe: “We moeten beseffen dat we vrij zijn.”

 

Douwe Bob: “Ik ben opgegroeid in Amsterdam, de volkswijk De Pijp was voor mij een grote, veilige huiskamer. Van mijn ouders mocht ik echt alles. Ik kon al vanaf mijn 15e thuis komen wanneer ik wilde. Er is me nooit iets verboden, ik kreeg hooguit een advies mee. Daar ben ik mijn ouders zeer dankbaar voor. Maar omdat vrijheid voor mij zo'n vanzelfsprekendheid was, kost het me daarom  wat moeite een wereld zonder vrijheid en tolerantie voor te stellen. Ik snap niet waarom er tegenwoordig al die moeilijke discussies worden gevoerd. Al die issues over geloof, huidskleur, afkomst. De een is zwart, de ander moslim. ‘Nou en?’, denk ik dan, waar gaat het over, we zijn toch allemaal mensen?”

 

Je hebt een oudere vader die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Wat kreeg je daarvan mee?

“Op 4 mei, 20.00 uur, tijdens de dodenherdenking waren we thuis altijd stil. Mijn vader was een jaar of zes toen hij op 5 mei 1945 in zijn woonplaats Alkmaar schoten hoorde op een naburig plein. Hij rende er vol nieuwsgierigheid naar toe en trof daar zijn oom en zijn neef aan, bloedend op de grond. Beiden door Duitsers door hun hoofd geschoten. Mijn vader sprak daar heel mondjesmaat over. Hij leefde als kunstenaar dan wel in grote artistieke vrijheid, maar over zijn diepste emoties kon hij moeilijk praten. Mijn vader is namelijk zwaar christelijke opgevoed. Bij hem thuis werd nooit over gevoelens gesproken.”

 

 

Wat betekent 5 mei voor jou?

“Nederlanders hebben de neiging om over van alles en nog wat te klagen
maar we hebben het hier in vergelijking met andere landen heel aardig voor elkaar.
We moeten beseffen dat we vrij zijn. 5 mei is het moment waarop we de vrijheid  vieren.
De vrijheid moeten we koesteren. Want vrijheid is kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Voor vrijheid moet je je blijven inspannen.”

 

 

Wie is Douwe Bob?

Douwe Bob Posthuma (21) won in de zomer van 2012 De Beste Singer Songwriter wedstrijd. Met zijn debuutalbum Born In A Storm met daarop onder meer de hit You don’t have to stay profileert Douwe Bob zich als een authentieke en talentvolle artiest. Zijn vader Simon Posthuma is kunstenaar en muzikant en werkte onder meer samen met The Beatles. Voor de langspeelplaat Sgt. Peppers Lonely Heartsclubs Band van The Beatles ontwierp Simon Posthuma de cover die een icoon van de hippietijd werd. Van zijn vader leerde Douwe de kracht van beeld en geluid. Zijn moeder toerde als rock ’n roll-danseres. Zij bracht Douwe de liefde voor het podium bij. Over zijn bijzondere vrije opvoeding is de documentaire Whatever Forever: Douwe Bob gemaakt die in 2012 op het documentaire festival IDFA werd vertoond.