Ambassadeurs van de Vrijheid 2016 bekend

23-02-2016

 

Op 22 februari heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei in RTL Late Night, de populaire talkshow van Humberto Tan, de Ambassadeurs van de Vrijheid 2016 bekend gemaakt. Op de komende editie van de Bevrijdingsfestivals op 5 mei zullen zangeres Kovacs, zanger Nielson en het DJ-duo Sunnery James & Ryan Marciano muzikale bijdrages leveren en de festivalbezoekers oproepen stil te staan bij vrijheid en onvrijheid in Nederland en andere delen van de wereld waar vrijheid niet vanzelfsprekend is. Sunnery James & Ryan Marciano zijn te zien op het hoofdpodium van Bevrijdingsfestival Wageningen.

Na het Jubileumjaar in 2015 vindt dit jaar al weer de 26ste editie plaats van de Bevrijdingsfestivals 5 mei, het grootste ééndaagse culturele muziekevenement in Nederland. Net als tijdens de vorige edities zullen de Ambassadeurs van de Vrijheid 2016 ook nu in helikopters van Defensie door het hele land reizen en optreden. Maar dat is niet het enige. Misschien wel indringender dan ooit te voor, zullen Kovacs, Nielson en Sunnery James & Ryan Marciano de festivalbezoekers oproepen stil te staan bij vrijheid en onvrijheid. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. De gebeurtenissen in de afgelopen maanden bewijzen dat eens te meer. De aanslagen in Parijs, de ongelooflijke stromen vluchtelingen, wie vergeet ooit die beelden? 

 

Als ik maar één mindset kan veranderen

Sjrm 300px(1)Op uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waren Sunnery James & Ryan Marciano Op de stranden van Lesbos, daar waar de Syrische bootvluchtelingen voet aan wal zetten. Begeleid door de Stichting Bootvluchteling liepen ze een etmaal mee. Van tevoren dacht Sunnery; ‘Oké, we gaan iets heftigs meemaken, maar dat gaan we wel effetjes doen. What the fuck, kon ik alleen maar denken toen die rubberbootjes al zwabberend op ons afkwamen en we al die mensen zagen. Man, wat was dit eenrealitycheck voor me.’ Ryan: ‘Het zijn ook gewoon mensen zoals wij, dat is het dubbele. De meeste vluchtelingen zijn niet arm of zielig, die hadden in Syrië een doodgewoon leven.’ De opgedane ervaringen sterkten Sunnery en Ryan om Ambassadeur van de Vrijheid 2016 te worden. Ryan: ‘Weet je wat vrijheid is? Dat ik een Nederlands paspoort heb, kan inchecken bij elk vliegveld en dan gewoon overal naartoe kan reizen.’ Voor Sunnery is vrijheid is dat hij zelf bepaalt wat hij doet. ‘Ik woon in New York. Als ik dan op 4 mei ’s avonds het Nederlandse nieuws check en over de herdenking lees, denk ik er vaak wel even aan. Een kort moment van bezinning.’ Ryan tot slot: ‘Sunnery en ik kunnen de brug leggen naar het nu en naar jongeren van nu. Ik ben niet bang voor radicalisering. Ik heb veel moslimvrienden, de liefde overheerst. Als ik één persoon zijn mindset kan veranderen over vluchtelingen of over radicaal gedoe, dan vind ik mijn ambassadeurschap geslaagd.’